DE NOODZAAK VAN VITAMINE D
Vitamine
D beschermt ons tegen allerlei aandoeningen en ernstige ziektes en zorgt voor
de opbouw van sterke botten en tanden.
Verder
oefent vitamine D een goede invloed uit
op hart en bloedvaten, alsmede op depressies.
Het
is daarom heel belangrijk om deze noodzakelijke vitamine dagelijks in voldoende mate binnen te krijgen.
Een
langdurig tekort aan vitamine D kan o.a. leiden tot een spierziekte,
osteoporose en een zenuwziekte, terwijl vooral
bij baby’s en kinderen een botziekte als Rachitis (Engelse ziekte) kan ontstaan.
Een
ernstig tekort aan vitamine D kan op den duur zelfs leiden tot de dood.
D2 en D3
Van
de verschillende soorten vitamine D zijn de belangrijkste D2 (ergocalciferol =
plantaardige vorm) en D3 (cholecalciferol = dierlijke vorm).
D2
wordt niet door het lichaam aangemaakt, maar D3 wel. Door dierlijk vet met
ultraviolet te bestralen kan men D2 maken en in het verleden werd dat dan ook
gedaan en vervolgens toegevoegd aan levensmiddelen. Echter, de werking van D3
is heel wat sterker dan D2 en dus wordt
tegenwoordig synthetisch vitamine D3 aan de voeding toegevoegd. Zonlicht zorgt
ervoor dat vitamine D in onze huid wordt aangemaakt. De hoeveelheid vitamine D
die het lichaam aanmaakt is echter vaak niet genoeg, zodat dat wel moet worden
aangevuld met de hoeveelheid in onze voeding.
Vanwege
het gevaar van een te hoog calcium- en fosfaatgehaltes van het bloed, mag
vitamine D echter niet onbeperkt worden gebruikt. Teveel vitamine D kan
namelijk schade toebrengen aan hart, bloedvaten en nieren. Een veilige dosis is
50 mg per dag!
Welke klachten geeft een vitamine D tekort o.a.?
Angstaanvallen
Bloedend
tandvlees
Chronische
vermoeidheid
Depressies
Gewrichtspijn
Hartkloppingen
Krampen
Lusteloosheid
Slaapinsomnie
(veel en vroeg wakker)
Spierpijn
of spiertrillingen
Zwaar
gevoel in de benen
Welke levensmiddelen bieden een goede bron aan vitamine D?
Vitamine D is aanwezig in de volgende
vette vissoorten:
haring
makreel
meerval
paling
sardines
tonijn
zalm
Vitamine
D komt verder voor in de volgende voedingsmiddelen:
champignons
eidooiers
levertraan
margarine
roomboter
shiitake
Wie lopen risico op een vitamine D-tekort?
Kinderen
tot en met 3 jaar
Mannen
vanaf 70 jaar
Mensen
die eenzijdige voedsel binnenkrijgen
Mensen
die hun huid bedekken
Mensen
die weinig buiten komen
Mensen
met een donkere huidskleur
Mensen
met langdurige diarree of een darmaandoening
Vrouwen
die zwanger zijn of borstvoeding geven
Vrouwen
vanaf 50 jaar
Hoe is een vitamine D tekort vast te stellen en te
behandelen?
Het
vitamine D-gehalte in ons lichaam is vast te stellen door een eenvoudige
bloedtest.
Is
er sprake van een tekort, dan kan de arts dat goedkoop en effectief behandelen
met vitamine D-tabletten. Mensen met nier- of leverproblemen dienen hun arts
daarvan op de hoogte te stellen, want voor hen zijn de vitamine D-tabletten
minder geschikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten