De
avocado is een groene vrucht die aan een boom groeit en die ook wel
advocaatpeer wordt genoemd. De vrucht heeft de vorm van een peer en heeft
binnenin een grote pit.
De ribbelige schil is vrij hard en donkergroen tot bijna paars van kleur.
Hoe donkerder de schil, hoe rijper de avocado.
Het vruchtvlees is zachtgeel tot groen van kleur.
De avocado’s voor ons land worden geïmporteerd uit Afrika, Zuid-Amerika en Israël.
De vruchten zijn het hele jaar te koop in de supermarkt.
Hoe donkerder de schil, hoe rijper de avocado.
Het vruchtvlees is zachtgeel tot groen van kleur.
De avocado’s voor ons land worden geïmporteerd uit Afrika, Zuid-Amerika en Israël.
De vruchten zijn het hele jaar te koop in de supermarkt.
Hoe gezond
is de avocado?
Een
avocado is zeer voedzaam en een echte vitaminebom te noemen.
In de vrucht zit enkelvoudig onverzadigd vetzuur, wat een gunstige uitwerking heeft op het cholesterolgehalte.
Verder bieden ze een rijke bron aan kalium, wat hart en bloedvaten gezond houdt.
De avocado bevat tevens de vitamine A wat ons immuunsysteem verhoogt , goed is voor de ogen, alsmede de huid, de botten en het haar.
In de vrucht zit enkelvoudig onverzadigd vetzuur, wat een gunstige uitwerking heeft op het cholesterolgehalte.
Verder bieden ze een rijke bron aan kalium, wat hart en bloedvaten gezond houdt.
De avocado bevat tevens de vitamine A wat ons immuunsysteem verhoogt , goed is voor de ogen, alsmede de huid, de botten en het haar.
Ook
de vitamines B1, B2 en B6, die o.a. het metabolisme op gang houden, goed zijn
voor het zenuwstelsel, alsmede concentratieverhogend werken, ontbreken niet in
de vrucht.
Het
gehalte aan vezels van de vrucht is dermate dat het een positieve werking kan
hebben op onze darmen.
Hoe bewaar
je avocado’s?
Avocado’s kan men niet in de koelkast bewaren, want dan
verstoort dat het narijpen en zullen ze bederven.
Men
kan de avocado’s het beste bewaren op een koele plek in huis, alwaar ze ca. 5
tot 6 dagen goed kunnen blijven.
Behandeling
van de avocado
Als
de avocado nog niet rijp is, dan kan men dat proces versnellen door de vrucht
in een plastic zak te stoppen met een appel of banaan.
Is
de avocado geschild, dan kan het vruchtvlees bruin worden, wat te voorkomen is
door het met citroensap te besprenkelen.
De smaak
van de avocado
Het vruchtvlees van een rijpe avocado is
boterzacht, romig en heeft een ietwat nootachtige smaak.
Hoe schil
je een avocado?
Snijd de boven- en onderkant van de avocado.
Daarna met een scherp mes een paar keer in de lengte van de schil snijden, waarna de
schil er vervolgens in delen is af te trekken.
Men kan de avocado ook doormidden snijden, de
pit verwijderen en het vruchtvlees uitlepelen.
Het gebruik
van een avocado
Avocado’s kunnen gebruikt worden in salades, guacamole, brood, desserts, dips, sauzen en verschillende gerechten.
Daar avocado’s gezond zijn voor de huid, zijn
ze ook te gebruiken als schoonheidsmasker.
Heerlijke Indonesische
avocadokoffie
Snij een rijpe avocado doormidden, verwijder
de pit en schep het vruchtvlees er met een lepel uit.
Mix het vruchtvlees tot een fijne moes en
voeg er zwarte koffie, melk en bruine basterd/rietsuiker naar smaak aan toe.
Zet de drank in de koelkast en laat het flink
koud worden.
Is de drank goed koud, neem dan een hoog
glas, stop er wat ijsblokjes in en giet de avocadokoffie erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten